2012-07-16 16:33:53• hírek • Póti Orsolya

Adler Ernő Kaba emlékkiállítás nyílik a Vécsey-házban

Január végén Szatmárnémeti birtokába került Adler Ernő Kaba, azaz Elijahu Wolf Adler festőművész művészi hagyatéka. Ebből nyílik emlékkiállítás július 17-én, születésének 100. évfordulója alkalmából.

Képzőművészeti kiállításnak ad otthont július 17-én, kedden 18.30 órától a Szatmár Megyei Múzeum Képzőművészeti Részlege, a Vécsey-ház. Adler Ernő Kaba, azaz Elijahu Wolf Adler szatmári születésű festőművész alkotásaiból nyílik tárlat, a művész születésének 100. éves évfordulója alkalmából.

Adler Kaba hagyatékát a szatmári származású Elefánt György kezdte el gyűjteni, aki Tel Avivban ismerkedett meg a festőművész munkásságával. Elefánt 2011-ben Szatmárnémetinek ajánlotta fel az alkotásokat, és kérésére, valamint Ilyés Gyula polgármester kezdeményezésére a festményeket, grafikákat, akvarelleket, szénrajzokat és személyes tárgyakat tartalmazó hagyaték a Művészeti Múzeum tulajdonába került. Az intézmény pedig vállalta, hogy az alkotásokat kiállítja és hozzáférhetővé teszi a művészet kedvelői és a kutatók számára.

Adler Ernő Kaba 1912. november 29-én született Szatmárnémetiben. Tizenkét évesen került a nagybányai festőiskolába, majd 1926-1929 között Budapesten, az Iparművészeti Iskolában, még később pedig Olaszországban tanult. Első egyéni tárlata alig 22 éves korában, Szatmárnémetiben nyílt meg 1934-ben.

Felfelé ívelő pályafutását a második világháború törte meg: 1942-ben Ukrajnába került munkatáborba, onnan szabadulván pedig 1944-ben Auschwitzba. Előtte azonban még elkészítette Scheffler János püspök arcképét - az egyetlent, ami a vértanú püspökről valaha is készült. A koncentrációs táborban tehetsége mentette meg életét. Egy, a civil életben irodalomtanár SS tiszt festőversenyt hirdetett, amit Adler nyert meg. A koncentrációs tábort ő túlélte, szülei és felesége viszont nem.

Hazatérvén a nácizmus után jött kommunizmus, neki pedig nem volt maradása, ezért Izraelbe menekült. Az új hazában felvette az Elijahu Wolf Adler nevet és 1989-ben, Tel-Avivban bekövetkezett haláláig alkotott.

Az emlékkiállításra minden érdeklődőt szeretttel várnak a szervezők!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: